Τετάρτη, 25/05/2022
Αθήνα
-32° C

Λανσάρισμα του mirrorless.gr!!!


Λανσάρισμα mirrorless.gr

Έχοντας δώσει τέλος στην ανάπτυξη του συστήματος 4/3 η Olympus με το λανσάρισμα της OM-D E-M1 και ολοκληρώνοντας τη μετάβαση στα Micro Four Thirds, το παρόν site έκλεισε τον κύκλο ζωής του. Η ζωή άλλωστε είναι έτσι, ένας κύκλος κλείνει και ένας νέος ανοίγει. Ακολουθώντας τις εξελίξεις στο χώρο των φωτογραφικών συστημάτων χωρίς καθρέπτη, δημιουργήθηκε ένα νέο site το οποίο ασχολείται με τα συστήματα αυτά.

Από σήμερα λοιπόν, οι χρήστες φωτογραφικών συστημάτων εναλλάξιμων φακών χωρίς καθρέπτη (mirrorless) καθώς και όσοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν ένα τέτοιο, έχουν το δικό τους αμιγώς ελληνικό site.

Το mirrorless.gr είναι μία νέα διαδικτυακή πύλη μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με βασικό σκοπό την ενημέρωση των επισκεπτών του επάνω σε τεχνολογικά θέματα, νέες κυκλοφορίες και κριτικές που αφορούν σε εξοπλισμό της νέας γενιάς φωτογραφικών συστημάτων.

Στις σελίδες του βρίσκονται καταγεγραμμένα σχεδόν όλα τα διαθέσιμα συστήματα MILC από όλους τους κατασκευαστές, τα οποία θα εμπλουτίζονται διαρκώς με νέα προϊόντα.

Register to read more...


Νέα έκδοση firmware για την Ε-5


E-5

Mετά από περίπου έναν χρόνο από την τελευταία έκδοση firmware 1.2, η Olympus εξέδωσε νέα έκδοση firmware για τις Ε-5, στις 21/03/2012.

Το νέο firmware update (v. 1.3) λύνει ένα θέμα που προέκυπτε κατά τη χρήση καρτών μνήμης SDXC με μεγάλη χωρητικότητα.

Ενημερώνοντας τις μηχανές με την έκδοση 1.3 το πρόβλημα λύνεται και έχει ως συνέπεια την ομαλή λειτουργία της μηχανής με κάρτες τύπου SDXC χωρητικότητας ακόμη και μεγαλύτερης των 48GB.

Οι κάτοχοι Ε-5 μπορούν να ενημερώσουν τις μηχανές τους μέσω του Olympus Camera Updater.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με ενημερώσεις firmware τόσο για σώματα όσο και φακούς 4/3 μπορείτε να επισκεφτείτε την αντίστοιχη σελίδα της Olympus Japan:

http://www.olympus.co.jp/en/support/imsg/digicamera/download/software/firm/e1/


Νέα έκδοση firmware για τον 70-300


ZD 70-300mm f4-5.6

H Olympus εξέδωσε στις 16/02/2012 μία νέα έκδοση firmware για τον φακό Zuiko Digital ED 70-300mm f4-5.6, την 1.4.

Σύμφωνα με την Olympus, η νέα αυτή έκδοση του firmware καθιστά πιο εύκολη τη διαδικασία χειροκίνητης εστίασης του εν λόγω φακού σε οποιοδήποτε σώμα τεσσάρων τρίτων.

Ως συνήθως, η αναβάθμιση του firmware γίνεται μέσω υπολογιστή και με τη βοήθεια του κατάλληλου λογισμικού, όπως για παράδειγμα το Olympus Viewer.


Register to read more...


Νέο firmware update για την E-5


E-5

Η Olympus εξέδωσε σήμερα μία νέα ενημέρωση για το firmware της Ε-5, την έκδοση 1.2. Το συγκεκριμένο firmware λύνει ένα μικρό bug που είχε να κάνει με την περιστροφή του dial του grip και της κίνησης του σήμειου εστίασης.

Οι κάτοχοι Ε-5 μπορούν να ενημερώσουν τις μηχανές τους με το νέο firmware αποκλειστικά μέσω του προγράμματος Olympus Camera Updater.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με ενημερώσεις firmware τόσο για σώματα όσο και φακούς 4/3 μπορείτε να επισκεφτείτε την αντίστοιχη σελίδα της Olympus Japan, κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο που ακολουθεί:

http://www.olympus.co.jp/en/support/imsg/digicamera/download/software/firm/e1/

Register to read more...


Ανακοίνωση νέου φακού από τη Samyang


Samyang 24mm f1.4

Όλα δείχνουν πως η Samyang θα είναι η μόνη εταιρεία που θα συνεχίσει συνεισφέρει στον εμπλουτισμό του υπάρχοντος σετ φακών για 4/3, δεδομένου του ότι έχουν περάσει χρόνια από το λανσάρισμα φακού από την Olympus. Ο νέος φακός που ανακοινώθηκε από τη Samyang και που θα διατεθεί και για το σύστημα των 4/3 είναι ο 24mm 24mm f1.4 ED AS UMC.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, "Τα οπτικά του φακού είναι κατασκευασμένα βασισμένα σε ένα σύστημα 13 σωμάτων σε 12 ομάδες. Θα πρέπει να σημειωθεί πως 4 φακοί έχουν κατασκευαστεί από γυαλί χαμηλής διασποράς (ΕD), ενώ 2 άλλοι είναι ασφαιρικοί. Έχουν χρησιμοποιηθεί πολυστρωματικές και αντανακλαστικές επικαλύψεις τύπου UMC που προσδίδουν απόλυτη μετάδοση του φωτός.

Register to read more...


Περί αισθητήρων συνέχεια...


Το γνωστό site 43rumors.com εξέδωσε σήμερα κάποιες ενδιαφέρουσες φήμες σχετικά με το θέμα των αισθητήρων της Olympus που μας έχει απασχολήσει και στο παρελθόν. Θυμίζουμε πως η Olympus προς το παρόν προμηθεύεται αισθητήρες από την Panasonic και 'δένεται' με συμβόλαιο σύμφωνα με το οποίο η Panasonic έχει συμφωνήσει να προμηθεύει την Oly με αισθητήρες 2ης γενιάς. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν έχουμε δει ακόμη αισθητήρες 16MP σαν αυτόν της GH2 π.χ. σε κάποιο σώμα Olympus.

Το συγκεκριμένο συμβόλαιο οδεύει προς τη λήξη του και σύμφωνα με την περιρρέουσα φημολογία, η Olympus έχει ήδη κάνει διάφορα τεστ αισθητήρων από διαφόρους προμηθευτές για να βρει την καλύτερη λύση για τα προϊόντα της. Υπενθυμίζουμε πως τόσο οι PEN όσο και οι μηχανές 4/3 χρησιμοποιούν τους ίδιους ακριβώς αισθητήρες όσον αφορά τη διάσταση (4/3).

Register to read more...


Βραβεία TIPA για την Olympus με τις Ε-5 και ΧΖ-1


Μεγάλη τιμητική διάκριση για την Olympus σήμερα που επιβραβεύει και πιστοποιεί την ποιότητα των προϊόντων της η ανακήρυξη δύο μηχανών της ως τα καλύτερα προϊόντα του έτους από τον οργανισμό TIPA (Technical Image Press Association). Πιο συγκεκριμένα η Olympus με τη νέα ναυαρχίδα της Ε-5 κατάφερε να βρεθεί στην κορυφή των προτιμήσεων της πλειονότητας των ανεξάρτητων μελών που απαρτίζουν τον εν λόγω οργανισμό, ψηφίζοντάς την ως την καλύτερη επαγγελματική μηχανή για το 2011 (Best D-SLR Expert). Τα μέλη της επιτροπής στήριξαν την απόφασή τους αυτή με τo ακόλουθο δελτίο τύπου:

Register to read more...


Πόσο ωφέλιμα είναι τα 1/3 ISO stop των μηχανών μας;


Δείγματα θορύβου

Ως γνωστόν, οι πιο γνωστές τιμές ISO είναι αυτές που υποδηλώνουν ένα stop ευαισθησίας. Στις περισσότερες μηχανές οι πιο δημοφιλής επιλογές ξεκινάνε από το ISO100 και διπλασιάζονται για να δείξουν ακριβώς αυτό. Με την παρουσίαση της Ε-3, οι περισσότερες μηχανές της Olympus έδωσαν την επιλογή του ISO κατά 1/3 του stop κάνοντας έτσι εφικτή την θεωρητικά πιο ακριβή φωτομέτρηση ανάλογα το ISO σε σχέση με το διάφραγμα αλλά και ένα ψυχολογικό πλεονέκτημα που επέπτρεπε στον φωτογράφο να μην φτάσει τιμές ISO που θεωρούσε υψηλές.

Η δυνατότητα επιλογής του ISO κατά 1/3 είναι πλέον πολύ δημοφιλής και συναντάται σε πολλές μηχανές αλλά κατά πόσο πραγματικά διευκολύνει τις λήψεις μας ή κατά πόσο είναι ακριβής και πόσο μπορούμε να βασιστούμε στα 1/3 stop για να αποφύγουμε τον θόρυβο;

Register to read more...


Αποκλειστική Ελληνική παρουσίαση της Ε-5


Φωτογραφία από την E-5

Πριν από περίπου 2 εβδομάδες έγραψα μία ανακοίνωση στο forum του fourthirds.gr με θέμα τη σύνταξη μιας παρουσίασης της νέας ναυαρχίδας της Olympus, της Ε-5, από όποιο μέλος έχει την τύχη να έχει στην κατοχή του τη συγκεκριμένη μηχανούλα. Ο φίλος μας ο Κώστας (Costas ear) ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα γράφοντας το review που ακολουθεί βάσει των εμπειριών του με την Ε-5 και κάνοντας μια άτυπη σύγκριση με την Ε-620, μια επίσης εξαιρετική μηχανούλα, η οποία κατά πολλούς αποτελεί την επιτομή των 4/3. Πρόκειται για μια παρουσίαση καθαρά από την οπτική πλευρά ενός χρήστη χωρίς μετρήσεις σε εργαστήρια και άλλα τέτοια, τα οποία μπορεί ο καθένας να διαβάσει στο dpreview και σε άλλα sites. Είναι χαρά μας να φιλοξενούμε το πρώτο (και μάλλον το μοναδικό) Ελληνικό review της Ε-5 και τον ευχαριστούμε για τον χρόνο που διέθεσε για τη σύνταξή του. Ακολουθεί η παρουσίαση με τα λόγια του Κώστα.

Register to read more...